Kaivoskriittiset päivät Savonlinnassa 22.–23. syyskuuta.

Maamme rikkaudet 2023 -seminaari kokoaa asiantuntijoita ja yleisöä pohtimaan, onko vihreän siirtymän hintana kaivoskolonialismi Pohjolassa. Järjestäjänä toimivat yhteistyöyhdistyksemme Saimaa ilman kaivoksia ja Rajat Lapin kaivoksille.

Tuleeko Suomesta suurkaivosalue Euroopan tarpeisiin, jos EU:n kriittisten materiaalien ohituskaista toteutuu? Millaisia ympäristövaikutuksia avolouhokset aiheuttavat? Kuinka käy matkailun ja luontaiselinkeinojen jättikaivosten kainalossa? Miksi kaivostoiminnan ja ympäristölakien valvonta on jäänyt kansalaisten vastuulle?

Toista kertaa järjestettävä Maamme rikkaudet -tapahtuma tarjoaa ajankohtaista tietoa Suomen kaivoshankkeista ja antaa tilaa myös kansalaisten kysymyksille ja näkemyksille.

Viime syksynä aiheen äärelle kokoonnuttiin Rovaniemellä, nyt Saimaan seudulla Savonlinnassa. Tapahtumapaikka on House of Olaf.

Perjantain 22.9. pääpuhuja on tutkimusprofessori Simon Michaux Geologian tutkimuskeskuksesta. Hän on julkaissut kriittisiä tutkimusraportteja luonnonvarojen riittävyydestä.

Lauantaina 23.9. puhuvat europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, toimittaja, tietokirjailija Helena Petäistö ja EU:n rakennerahastoista vastaava hallintojohtaja Tarja Richard.

Heidän lisäkseen puhuvat muiden muassa kansainvälisen Goldman-ympäristöpalkinnon saanut tutkija ja kalastaja Tero Mustonen, tiivisrakenneasiantuntija DI Peter Brandt, teollisuuden jätevesien asiantuntija DI Leif Ramm-Schmidt sekäasiantuntijat Sitrasta, Suomen luonnonsuojeluliitosta, LUT-yliopistosta ja Etelä-Savon ELY-keskuksesta.

Lauantain politiikka-aiheisessa paneelikeskustelussa pohditaan, onko kansalaisten velvollisuus valvoa ympäristölakien noudattamista. Paneelissa ovat mukana ainakin kansanedustajat Vesa Kallio (kesk.), Hanna Holopainen (vihr.), Oskari Valtola (kok.) ja Anna-Kristiina Mikkonen (sd.).

Savonlinna esittää kaupunginjohtaja Janne Laineen johdolla julistuksen, jossa kunta- ja maakuntapäättäjät vaativat Saimaan alueen säilyttämistä malmikaivostoiminnan ulkopuolella.

Tapahtuman järjestävät poliittisesti sitoutumattomat yhdistykset Saimaa ilman kaivoksia ry ja Rajat Lapin kaivoksille ry Koneen Säätiön myöntämällä tuella. Savonlinnan kaupunki on tapahtuman yhteistyökumppani.

”Eurooppa palaa ja pohjolaa kaivetaan auki ’kestävän kaivostoiminnan’ nimissä – eikö olisi jo aika tunnustaa tosiasiat ja asettaa luonnon säännöt yhteiskunnan asialistalla ensimmäiseksi”, kysyy Miisa Mink, Saimaa ilman kaivoksia -yhdistyksen puheenjohtaja.

”Varsinkin Lapissa tilanne alkaa olla kestämätön ja ristiriitainen: yhtäällä rakennetaan lohijokeen kalateitä, kun toisaalla kaivosteollisuus käyttää samaa jokea viemärinään”, sanoo Mika Merkku, Rajat Lapin kaivoksille ry:n puheenjohtaja.

Tapahtuma: Maamme rikkaudet 2023 – Kaivoskriittiset päivät Savonlinnassa, katso alustava ohjelma verkosta: maammerikkaudet.org

Aika: perjantai 22.9. ja lauantai 23.9. kello 10–17

Paikka: House of Olaf, Asemantie 19, Savonlinna.

Tilaisuus on avoin ja maksuton, ja sitä voi seurata myös verkkolähetyksenä.